Mikrodalga fırında yemek ısıtmak doğru kullanıldığında sağlığa zararlı değildir.
Bu kural plastik kaplar için geçerli değildir.
Mikrodalga fırın, gıdanın yapısını değiştirmeyen yüksek frekanslı radyasyon kullanarak gıdayı ısıtır. Ancak bazı plastik kapların veya yiyeceklerin mikrodalga fırında kullanılması bazı kimyasal reaksiyonlara neden olabilir. Örneğin mikrodalga fırında bazı plastik kaplar, yiyeceklerdeki kimyasallarla reaksiyona girerek zararlı maddeler açığa çıkarabilir. Bunu önlemek için mikrodalga fırında yalnızca mikrodalgaya dayanıklı kaplar kullanmalısınız. Ayrıca mikrodalgada yiyecekleri eşit şekilde ısıtmaya çalışın; çünkü bazı kısımlar çok ısınırken diğerleri hala soğuk olabilir.
Bazı plastikler yüksek sıcaklıklara ve mikrodalgalara maruz kaldığında, bisfenol A (BPA) ve ftalatlar da dahil olmak üzere zararlı kimyasallar açığa çıkarabilir. Bu maddeler hormonal sistemi etkileyerek sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
BPA (Bisfenol A): BPA, plastik üretiminde kullanılan bir kimyasaldır ve bazı plastik kaplarda, özellikle "polikarbonat" plastiklerde bulunur. BPA vücudumuzda adeta bir hormon gibi davranarak özellikle endokrin sistemini etkileyebiliyor. Mikrodalga fırındaki yüksek sıcaklıklar, BPA'nın plastikten yiyecek ve içeceklere sızmasına neden olabilir.
Ftalatlar: Ftalatlar da plastiklerde bulunabilen bir kimyasal türüdür. Bu maddeler plastiklerin yumuşaklığını artırmak için kullanılıyor ancak mikrodalga fırında ısıtıldığında ftalatlar gıdalara geçebiliyor. Ftalatlar hormonal değişikliklere de neden olabilir.
Mikrodalgaya uygun plastikler: Mikrodalgada kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmış plastikler de mevcuttur. Bu plastikler mikrodalgaların etkilerine dayanıklı olacak şekilde özel olarak formüle edilmiş olup, BPA ve ftalat gibi zararlı maddelerden arındırılmıştır. Üzerinde "mikrodalga fırında kullanılabilir" ve "BPA içermez" yazan plastik kaplar daha güvenli bir seçimdir. Bu kapları mikrodalgada güvenle kullanabilirsiniz.
//milli.az
Yorumlar
Yorum Gönder