Yenilebilir mantarların beklenmedik tehlikeleri ortaya çıktı


"Yenilebilir mantarlar bile sağlığa zararlı maddeler içerebilir."

Tanınmış bir Rus gastroenterolog olan Ekaterina Kashukh bu konuda uyardı.

Ona göre, işlek yolların yakınında veya şehir parklarında yetişen mantarlar, zehirlenmeye neden olan ağır metal tuzları ve pestisit içerebiliyor.

Uzman, champignon mantarları, porcini mantarları, yağlı mantarlar ve porcini mantarlarının radyoaktif sezyumu oldukça yoğun bir şekilde biriktirdiğini, beyaz mantarlar ve petrollerin cıva içerebileceğini, siyah mantarların ise bakır içerebileceğini söyledi.

"Mantar olgunlaşma aşamasına girdiğinde bileşiminde zararlı maddeler oluşmaya başlar. Bu tür mantarları çiğ olarak veya yeterli ısıya maruz bırakılmadan tüketmek zararlıdır."

Kashukh, eski mantarların da tehlikeli olabileceğini söyledi.

"Eski mantarlar ayrıca böcek larvalarını, mantarları ve Escherichia coli, stafilokok, enterokok, streptokok vb. gibi patojenik mikroorganizmaları da içerebilir."

Doktor, zehirlenmeyi önlemek için mantarların uygun şekilde işlenip saklanmasının önemli olduğunu söyledi.

"Toplanma gününde sınıflandırılmaları, temizlenmeleri ve kaynatılmaları gerekiyor. Bundan sonra mantarlar bir gün buzdolabında saklanabilir - bu süre zarfında kendi kendini yok etme sürecini durduracaklar.

Diğer bir seçenek ise mantarları iyice durulayıp kaynatıp dondurucuya göndermek. Bu formda yaklaşık bir yıl saklanabilirler" diye tamamladı doktor.

Yorumlar